Etkin Pişmanlık Nedir?
TCK m.221'de etkin pişmanlığın tanımı yapılmıştır.
TCK m.221 - (1) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.
(2) Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.
(3) Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.
(4) Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.
(5) Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.
(6) (Ek: 6/12/2006 – 5560/8 md.) Kişi hakkında, bu maddedeki etkin pişmanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz.
Etkin Pişmanlık Hükümlerinin Uygulanacağı Suçlar
TCK m.93 Organ ve Doku Ticareti, TCK m.110 Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, TCK m.168 Malvarlığına Karşı Suçlar, TCK m.192 Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti, TCK m.201 Para ve Kıymetli Damgada Sahtecilik, TCK m.221 Örgütlü Suçlar, TCK m.245 Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması, TCK m.248 Zimmet, TCK m.253 Rüşvet, TCK m.269 İftira, TCK m.274 Yalan Tanıklık, TCK m.293 Firar suçlarında etkin pişmanlık hükümleri uygulanabilecektir.
Örgütlü Suçlar Nelerdir?
TCK m.220'de ise suç işleme amacıyla örgüt kurma eylemi tanımlanmıştır. Buna göre, "Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir."
FETÖ Davalarında Etkin Pişmanlık
1. Hakkında FETÖ'den Soruşturma Açılmadan / Yakalanmadan Önce Etkin Pişmanlık
Henüz bir soruşturma veya kovuşturma yokken ya da varsa dahi kişinin bu durumdan bilgisi yokken ya da bilgi edinmesi mümkün değilken (gizlilik kararı) kişinin kendi rızası ile teslim olması, örgüt hakkında işe yarar bilgiler vermesi halinde etkin pişmanlık hükümleri uygulanır. Bu nedenle kişiye FETÖ üyeliği nedeniyle cezaya hükmolunmaz.
2. Hakkında FETÖ'den Soruşturma Açıldıktan Sonra / Yakalandıktan Sonra Etkin Pişmanlık
Kişi hakkında soruşturma veya kovuşturma açılmış, kişi ifadeye çağırılmış ya da kişinin herhangi bir şekilde bu soruşturma veya kovuşturmadan haberi olmuşsa da örgüt hakkında işe yarar bilgiler vermesi halinde yine etkin pişmanlık hükümleri uygulanabilir. Ancak bu durumda cezada indirime gidilir. 1/4'ten 3/4'e kadar indirim söz konusudur.
FETÖ Davalarında Etkin Pişmanlık ve HAGB Kararı
FETÖ üyeliği davalarında öngörülen ceza miktarı 7.5 - 15 yıl arasıdır. Bu nedenle kural olarak bu tür suçlarda HAGB verilmez. Ancak uygulanan indirimler neticesinde ceza miktarının 2 yıl altına düşmesi durumunda HAGB kararı verilebilir.
1 Haziran 2024'ten itibaren HAGB uygulamasında çeşitli değişiklikler yapılmıştır. İlgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Comments